Nyhetsbrev fra Paulsrud Hagedesign mars 2017.

Noen tips til hva som kan gjøres for hagen i mars.

Mars er den første vårmåneden og mange steder er det fortsatt masse snø, mens andre steder titter vårblomstene frem.

Mars er en fin måned til å se hagen:

 Hvor smelter snøen først?

Her er det lurt å anlegge et vårbed. Tulipaner og løkblomster vil titte opp tidlig og gi en ekstra vårstemning.

 Konturene i hagen, forhøyninger og fordypninger i terrenget. Busker/ hekker som har fått breie seg ut mer enn det som var planen.

Nå kan du se konturene i bakken og planlegge å fylle opp eller fjerne jord om du ønsker dette. Om hekken har fått breie seg utover/ innover i hagen så kan disse korrigeres. Her må du tenke over hvilken type hekk du har og når den bør beskjæres.

Slitte uteplasser, nye uteplasser?

Sett av tid til vedlikehold av sitteplassene i hagen om dette er nødvendig. Gå en runde i hagen og se deg rundt. Er det noen nye steder du vil anlegge en ny sitteplass? Kanskje bare en benk? Ett sted hvor du kan se huset fra en ny vinkel eller et sted hvor du kan lage en skjermet plass fra resten av hagen? Det er mange muligheter og våren gir hagen et ‘blankt’ lerret før det blir tett av blader, gress og blomster og dermed vanskelig å få helt oversikten.

Planlegg årets hage:

Det er tid for å planlegge årets hage, bestill frø om du ønsker å så selv. Så det som skal såes tidlig, men tenk over vekstforholdene du har. Er det nok lys? Kjølig nok?

Hva slags planter skal du ha? Sommerblomster, stauder, prydgress eller en blanding? Hvilke farger ønsker du på plantene? Passer de inn, er de herdige nok? Humle og bievennlige planter? Det er mange valg og det er lett å la seg rive med og kjøpe inn ‘alt mulig’ du synes er fint. Du må også tenke over hvilke planter du velger utifra skjøtsel, altså om de krever mye stell, vann osv. Det kan være vanskelig om du er bortreist over en periode i løpet av sommeren og ikke har noen til å passe hagen når du er bortreist.

Det er mange valg og om du trenger råd så kan jeg hjelpe deg med dette.

Andre ting det er viktig å gjøre nå er å rense fuglekassene om du har dette. Eller kjøp nye om du ikke har. Fugler skaper liv og de er viktige i hagen.

Vårsolen kan være sterk og vintergrønne planter kan være utsatt for tørke siden det fortsatt er fost i bakken. Plantene får da ikke sugd opp vann og erstattet det som solen fordamper. Dekk gjerne til med en strie på utsatte planter.

Mars er en lunefull måned og det kan komme kraftige snøfall. Rist snøen av grenene om du ser den tynger grenene. Om du har bed fra før, så ikke rydd vekk det døde plantematerialet ennå.

Her hos meg er det fortsatt minusgrader også om dagen, så jeg planter ikke ut noe ennå. Men om du har det varmere enn meg så hvorfor ikke plante i en krukke og sette ut? Det er mange planter som tåler litt kulde. Sørg for å herde plantene om de har fått vokse i et hagesenter, blomsterbutikk eller inne hos deg.  Da er de ikke klare for å plantes rett ut. Ta da krukka inn om natta eller om det blir kaldt på dagen også. Sørg for at de står lunt. Vind er ikke bra for dem, spesielt ikke før de er herdet.

Noen forslag til planter:

Primula, våriris, snøklokke, marsklokke, påskelilje, tusenfryd, julerose, vårlyng, scilla, pinselilje, ranunkel, stemor, vinterblom, krokus, perleblomst. Dette er kun noen som kan passe i en vårkrukke. Det finnes flere.

Så, gå ut og finn deg en lun plass i solen. Ta med en kopp kaffe, kakao og noe godt å bite i og nyt hagen og se for deg mulighetene den har.